UWAGA, Aktualizacja
2 maja 2020 r. ukazało sie rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Określa ono m.in. zakazy i ograniczenia dotyczące działalności hoteli i obiektów noclegowych po ponownym otwarciu od 4 maja. Pamiętajcie, że rozporządzenie jest nadrzędne wobec wytycznych, zatem ostatecznie obowiązują przepisy zawarte w rozporządzeniu!
Pełna treść rozporządzenia do przeczytania tutaj:
http://dziennikustaw.gov.pl/D2020000079201.pdf
Ponowne otwarcie hoteli i innych miejsc noclegowych od 4 maja
Premier ogłosił termin termin tzw. II etapu odmrażania gospodarki. Od 4 maja znów mogą się otworzyć hotele i inne miejsca noclegowe. Zgodne z zapowiedziami, obowiązywać będa jednak pewne ograniczenia.
Jakie obiekty moga być otwarte od II etapu?
Według informacji z 29 kwietnia 2020, znów możliwe będzie prowadzenie wynajmu przez:
- hotele
- inne miejsca noclegowe (w tym także obiekty nieskategoryzowane i np. apartamenty)
Znika obostrzenie o przyjmowaniu wyłącznie gości w delegacji i w związku z pełnieniem obowiązków służbowych. Można będzie znów przyjmować pobyty turystyczne.
Jakie ograniczenia proponuje Ministerstwo Rozwoju i GIS?
Poniżej lista najistotniejszych ograniczeń.
- maksymalna liczba gościi w hotelu = liczba pokoi x 2;
- nadal ograniczona działalność restauracji hotelowych i przestrzeni rekreacyjnych – np. siłowni, sal pobytu, basenów;
- śniadania w restauracji hotelowej - tak, ale nie w formie bufetu; posiłki tylko dla gości, obowiązkowe 2 m odległości pomiędzy osobami;
- nie ma co liczyć na gości zza granicy - granice nadal pozozstają zamknięte, samoloty nie latają, a osoby powracające zza granicy w dalszym ciągu podlegają obowiązkowej, 14-dniowej kwarantannie;
- wyłączone z użytkowniania miejsca, w których mogą tworzyć się skupiska ludzi, m.in.: wspólne sale telewizyjne, pokoje/sale zabaw dla dzieci, baseny, sauny, dyskoteki oraz inne;
wyjątek: pomieszczenie wynajęte na wyłącznośc prze osoby wspólnie zakwaterowane!
- sale konferencyjne - moga być używane, ale z zachowaniem ogólnych wytycznych dot. bezpieczeństwa, czyli m.in. zachowanie dystansu min. 2 m pomiędzy osobami;
- zakaz używania hotelowych suszarek nadmuchowych w łazienkach pokojowych;
- Bezwzględny zakaz przebywania w hotelu/obiekcie/ pensjonacie osób tam niezakwaterowanych.
Wymogi związane z bezpieczeństwem:
- po każdym pobycie sprzatanie i (do wyboru):
- dezynfekcja wszystkich powierzchni dotykowych (w tym oparcia krzeseł), sprzętu (np. piloty) i łazienki oraz gruntowne wywietrzenie pomieszczenia,
- dokonanie ozonowania/ zamgławiania/ dekontaminacji z użyciem innych dedykowanych technologii;
- nie trzeba robic przerw pomiędzy pobytami - pokój można ponownie wynająć po zakończeniu dezynfekcji, w okresie zgodnym z instrukcją urządzenia służącego do dekontaminacji, albo zaleceń producenta zastosowanych technologii;
- informacja o maksymalnej liczbie osób, które moga przebywać w danej przestrzeni umieszczona przed wejściem do hotelu i w recepcji;
- dystans między pracownikami (1,5 m w czasie pracy i najlepiej 2 m na stołówce pracowniczej, w szatni itp.) i wyposażenie pracowników w środki ochrony osobistej;
- dezynfekowanie powierzchni dotykowych - poręczy, klamek, włączników światła, uchwytów, poręczy krzeseł i powierzchni płaskich, w tym blatów, ...;
- dezynfekowanie nie rzadziej niż raz na godzinę: ogólnych toalet, wind, blatu recepcyjnego (po każdym gościu), klamek, poręczy, uchwytów, telefonów, klawiatury komputerów, urządzeń w pomieszczeniach socjalnych oraz innych, często dotykanych powierzchni;
- dezynfekcja sprzętów hotelowych udostępnianych gościom (np. rower, kajak itp.) po każdym użyciu;
- personel sprzątający w maseczkach i rękawiczkach (ew. dodatkowo w fartuchach);
- pranie w temperaturze 60 stopni z dodatkiem detergentu;
- rutynowe sprzątenie pokoi jedynie na życzernie gościa;
- wywieszenie w pomieszczeniach sanitarnohigienicznych instrukcji dot. mycia rąk, zdejmowania i zakładania rękawiczek, zdejmowania i zakładania maseczki, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji – instrukcji prawidłowej dezynfekcji rąk;
- przygotowanie procedury postępowania na wypadek wystąpienia sytuacji podejrzenia zakażenia i skuteczne poinstruowanie pracowników;
- wyznaczenie i przygotowanie (m.in. wyposażonego w środki ochrony indywidualnej i płyn dezynfekujący) pomieszczenia, lub pokoju, w którym będzie można czasowo odizolować osobę w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych;
- przygotowanie i umieszczenie w określonym miejscu (łatwy dostęp) potrzebnych numerów telefonów do stacji sanitarno-epidemiologicznej, służb medycznych;
- poinformowanie wszystkich gości oraz potencjalnych klientów hotelu/obiektu/pensjonatu o procedurach bezpieczeństwa zastosowanych w związku z wirusem COVID-19 w danym obiekcie;
- obowiązek zapoznania personelu hotelu/obiektu/pensjonatu odnośnie wprowadzonego protokołu związanego z wirusem COVID-19 (przekazanie najważniejszych wytycznych i obowiązków w tym zakresie);
Co, jeśli w obiekcie pojawi się gośc potencjalnie zakażony COVID-19?
- W przypadku stwierdzenia wyraźnych oznak choroby jak uporczywy kaszel, złe samopoczucie, trudności w oddychaniu, gość nie powinien zostać wpuszczony na teren obiektu. Powinien zostać poinstruowany o jak najszybszym zgłoszeniu się do najbliższego oddziału zakaźnego, celem konsultacji z lekarzem, poprzez udanie się tam transportem własnym lub powiadomienie 999 albo 112.
- Jeśli taki gość mieszka w obiekcie - czasowe odizolowanie go w dedykowanym pomieszczeniu, powiadomienie dyspozytora medycznego o podejrzeniu zakażenia i zgłoszenie incydentu do kierownictwa obiektu, co umożliwi obsłudze ustalenie obszaru, w którym poruszała się i przebywała osoba, przeprowadzenie rutynowego sprzątania, zgodnie z procedurami obiektu oraz zdezynfekowanie powierzchni dotykowych (klamki, poręcze, uchwyty itp.).
- Ustalenie listy pracowników oraz klientów (jeśli to możliwe) obecnych w tym samym czasie w części/częściach obiektu, w których przebywał klient i zalecenie stosowania się do wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego dostępnych na stronie gov.pl/web/koronawirus/ oraz gis.gov.pl odnoszących się do osób, które miały kontakt z zakażonym.
- Wstrzymanie przyjmowania gości, powiadomienie właściwej miejscowo powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej i stosowanie się ściśle do wydawanych instrukcji i poleceń.